Hoppa till huvudinnehåll
Tips & Råd

Att välja rätt syra för ansiktet

Att välja rätt syra för ansiktet
Gästbloggare Katja
Skribent och expert4 år sedan
View Gästbloggare Katja's profile

När det kommer till syror är de framtagna för att passa olika hudtyper och jobbar för olika problem och resultat. Därför kan det vara värt att lära känna sin hud och utifrån den välja syra.

Alla syror exfolierar huden, vissa mer än andra, och när huden exfolieras får du till en härlig lyster. Men exfoliering innebär också att huden tunnas ut och blir mer känslig. Just därför är det viktigt att använda ett SPF‐skydd under dagen. Om du har en produkt med stark syra kan du faktiskt pausa den över sommaren eller ”bara” använda den på kvällen och låta huden vila under dagen. Men nu till olika syror och vilken som gör vad.

AHA (alfahydroxisyra)

Vad gör syran? Exfolierar, jobbar bra mot pigmenteringar, föryngrar och fräschar upp. AHA är ett samlingsnamn för flera AHA‐syror. Starkast är glykol‐ och mjölksyra.

Pixi Glow Tonic

Glykolsyra hittar du bland annat i Pixi Glow Tonic, som har varit en väldigt omtalad produkt på sistone och jag förstår varför. Just märket Pixi är nämligen väldigt duktiga på att jobba med aktiva ingredienser blandat med lugnande, så man inte irriterar huden i onödan. Deras Glow Tonic innehåller förutom 5% glykolsyra även aloe vera och ginseng som är två dunderingredienser för att lugna huden.

Eve Lom Resque Mask

Mandelsyra hör till en av de snällaste AHA‐syrorna och används ofta för att jämna ut hudtonen och i olika kemiska peelingar på salong. Man kan göra en snällare variant hemma. En mandelmask en gång i veckan bygger upp ett långsiktigt resultat av en återfuktad, välmående hud. Spana in Eve Lom Resque Mask. Masken har vunnit massor av priser och är super för att pigga upp en trött hud och för att få till en ungdomlig känsla.

The Ordinary Lactid Acid 10% + HA 2% Superficial Peeling Formulation

Om du inte jobbat med AHA tidigare rekommenderar jag dig att börja med någon av de mildare varianterna för att jobba dig uppåt. Om du redan jobbar med AHA och vill boosta huden ordentligt, kan det vara värt att planera in en peeling med en starkare AHA, det finns faktiskt sådana du kan göra hemma. The Ordinary Lactid Acid 10% + HA 2% Superficial Peeling Formulation är ett bra exempel på en sådan, men inget för den med känslig hy.

Peter Thomas Roth Glycolic Acid 10% Moisturizer

En annan favorit är Peter Thomas Roth Glycolic Acid 10% Moisturizer som är parfymfri och passar alla hudtyper. Denna goding innehåller glykolsyra som skonsamt exfolierar huden för att motverka ålderstecken, samt minimerar utseendet av fina linjer, rynkor och synliga porer. Vitamin E hjälper också till att skydda mot fria radikaler och miljöfaktorer och förvandlar glåmig hy till alldeles strålande.

BHA (betahydroxisyra)

Vad gör syran? Innehåller mindre molekyler än AHA och går därför djupare ner i huden. Exfolierar, är antiinflammatorisk och jobbar superbra med hudproblem som akne och pormaskar (är ofta märkt som salicylsyra på produkter).

Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner & Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser

Min favvo-BHA är Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner som inte bara är effektiv utan även prisvärd. En killkompis sa till mig för ett tag sedan att han använder den när han rakat skägget för att undvika inflammerade hårstrån, hur smart?

Om du även vill ha en rengöring med salicylsyra kan du komplettera med Cosrx Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser. Denna närgörande rengöring hjälper till att behandla och motverka akne och innehåller även tea tree-olja och pilbark.

REN Ready Steady Glow Daily AHA Tonic

Många produkter blandar AHA och BHA, REN Ready Steady Glow Daily AHA Tonic är ett sådant exempel. Det innehåller en naturlig BHA‐syra och AHA, vilket är perfekt för den som vill få det bästa av två världar.

BeautyPro Detoxifying Foaming Cleansing Sheet Mask with Activated Charcoal

Vi du ha ett billigare alternativ och en ”quick fix” är BeautyPro Detoxifying Foaming Cleansing Sheet Mask with Activated Charcoal ett hett tips. Masken innehåller aktivt kol och ett AHA-komplex som rengör och exfolierar bort smuts på huden, reducerar sebum och motverkar pormaskar. Vips så blir huden klarare efter bara 10 minuter!

PHA (polyhydroxisyra)

Vad gör syran? Denna syra har större molekyler än både BHA och PHA och passar därför den med känslig hy eftersom den inte tränger lika långt ner i huden. Syran är inte lika vanlig och kan därför vara svår att få tag på. Jag har rosacea som med åren blivit bättre. Just rosacea är ofta känslig mot AHA‐syra men tolererar PHA-syra betydligt bättre.

Valmont Hydra 3 Regenetic Concentrate

Vill du unna dig något rikigt lyxigt med PHA-syra ska du prova Valmont Hydra 3 Regenetic Concentrate. Detta superserum är perfekt till natten för den som verkligen vill ge sin hud något härligt att jobba med. Att jobba just med aktiva produkter under natten är något jag ofta rekommenderar eftersom huden då inte blir utsatt för yttre påfrestningar och kan jobba i lugn och ro för ett fint resultat. Med åren tappar vi en del fukt i huden och kollagenproduktionen går ner, då kan det vara fiffigt att jobba med ett serum för att få upp fukthalten i huden och få den att kännas yngre och fräschare.

Lycka till i syra‐djungeln!

Upptäck hela sortimentet av syror på lookfantastic här.

Gästbloggare Katja
Skribent och expert
View Gästbloggare Katja's profile
Mitt hudvårdsintresse sträcker sig ner i tonåren och bottnar i en problemhud. I bagaget har jag rosacea, acne, seborré och nu melasma. Längs resan har jag lärt mig att en bra rutin verkligen kan göra skillnad. Idag är mitt hudvårdsintresse mer lustfyllt, även om jag fortfarande grottar ner mig i olika ingredienser och deras egenskaper. På mitt insta-konto @saturdayshelfie vill jag inspirera fler att lära känna sin hud och utifrån den välja produkter. Samt att ha kul, för hudvård kan verkligen vara superroligt.
lfint