Tips & Råd

Så får du din makeup att hålla hela dagen

Så får du din makeup att hålla hela dagen

Upplever du att din makeup faller bort under dagen eller att den inte ser likadan ut på morgonen som på kvällen? Då är du inte ensam! Det är nämligen vanligt att man missar dessa enkla steg som kan göra underverk i din makeuprutin.

Alltid när jag pratar om makeup och skönhet med personer i min närhet är jag noga med att påpeka att det inte finns några rätt eller fel. Du kan mixtra, testa och leta dig fram hur mycket du vill för att hitta vad som funkar bäst för just dig. Alla är vi olika och makeup kan vara så kul att leka med, det är bara fantasin som sätter gränser. Men! Det finns vissa tips och trix som är bra att veta om innan du lägger din makeup, i alla fall när det kommer till att få sminket att hålla hela dagen.

Därför håller inte din makeup sig fin under hela dagen

Det finns tre saker som du kan tänka på när du sminkar dig för att looken ska hålla så länge som möjligt, nämligen 1) Använd bra hudvård 2) Grunda ordentligt och 3) Glöm inte setting spray.

Att använda sig av bra hudvård behöver inte betyda att du måste investera i de allra dyraste produkterna utan snarare att det gäller att hitta vad som passar bäst för just dig. Sätt dig ner och analysera din egen hy – för vem känner den bättre än dig själv? Om du behöver hjälp med att hitta rätt produkter skulle jag rekommendera att gå till en hudterapeut som kan göra en ordentlig hudanalys för att hjälpa dig.

Tips 1) Använd bra hudvård

Jag använder alltid min ansiktsborste från Foreo för att tvätta bort fett och smuts från ansiktet. Det är viktigt för mig att känna att huden känns helt ren och fräsch innan jag börjar med min hudvård och denna produkt ger mig en ren och slät start.

Om det finns mer tid så är det perfekt att lägga en ansiktsmask. Då brukar jag både applicera en detoxande mask för att sedan avsluta med en glowmask som är snäll mot huden.

Tips på bra hudvård

Tips 2) Grunda ordentligt

När du har hittat en hudvårdsrutin som matchar dina behov är det dags för det viktigaste – nämligen en bra primer! Om du inte använder en primer när du sminkar dig skulle jag nästan säga att det är dömt att misslyckas. Jag brukar säga att en primer är som grundfärgen när du målar. Det kan kännas som ett jobbigt och tråkigt steg men det är just detta som sedan får färgen att fästa under en längre tid och se jämn och fin ut. Precis på samma sätt funkar en primer. Om du ofta känner att sminket ”äts upp” under dagen kan det vara dags att hitta en ny primer, detta är ett vanligt tecken på att du inte har grundat ordentligt eller att din primer helt enkelt inte matchar med din hudtyp eller övrigt smink.

Om du vill läsa mer om just primers har jag precis tipsat om mina favoriter just nu i den här artikeln. Men det tåls att nämna igen.

Tips på bra primers

Tips 3) Glöm inte setting spray

Sedan är det dags att avsluta hela makeupen med en setting spray. Det finns en rad olika alternativ på marknaden och även här gäller det att testa sig fram till just din favorit. Alla setting sprays har som främsta fokus att sätta makeupen så att den håller sig på plats under hela dagen. Men sen kan du välja vilken finish som är viktig för dig – matt, glow eller djupt återfuktande? Ja, det väljer du helt själv.

Tips på bra setting sprays

Om du följer dessa steg kan jag nästan garantera att du kommer se skillnad i din makeup. Små saker bidrar till väldigt mycket när man ser till det stora hela och dessa enkla knep kan verkligen agera räddaren i nöden. Speciellt nu under varma sommarmånader där både vatten, sol och svett kan bidra till att sminket gärna vill försvinna av under dagen.Rebecka Gustavsson

Rebecka Gustavsson

Forumanvändare

Efter en besvärlig tid med hormonell akne för några år sedan så väcktes min kärlek för smink, hudvård och skönhet i alla dess former till liv igen. Så jag slog slag i saken och följer nu min dröm där jag utbildar mig till International Makeup Artist.

Jag har tidigare skrivit om beauty för tidningar som ELLE, Femina och MåBra och jag älskar att dela med mig av recensioner av nya produkter. Om du frågar mig något om makeup kan du räkna med ett långt svar då jag kan prata om skönhet i timmar. Annars är jag ständigt på jakt efter ny hudvård och makeup som ger med fukt och glow då det är det bästa jag vet!