Tips & Råd

Den bästa antirynkcremen du kan skaffa dig: SPF

Den bästa antirynkcremen du kan skaffa dig: SPF

Äntligen har solen tittat fram och på lunchrasten ser man hur folk står tryckta mot husväggar för att njuta lite. Och det är såklart att vi ska njuta, kasta av oss vinterjackan och ha det bra. Men… vi får inte glömma solskydd och särskilt inte denna årstid när huden är som mest känslig eftersom den inte har sett sol på länge.

Solens påverkan på hudens åldrande är ingen nyhet, trots det köper vi dyra antirynkcremer och slarvar med solskydd. Visst är det märkligt när man tänker efter? Lite som att storstäda huset och sedan gå in med smutsiga stövlar direkt efter. Jag är en solskyddsfantast ut i fingerspetsarna, dels för att jag har melasma (en hormonell pigmentering som förvärras av solen) men också för att nära släktingar har drabbats av hudcancer.

Men nu ska vi prata om det roliga med solskydd, för solskydd kan faktiskt vara riktigt kul och lustfyllt. Man behöver inte bli kladdigt vit i ansiktet, eller förstöra sin makeup, man kan såklart bli brun ändå fast på ett säkrare sätt. När man bränner sig utsätter man huden för en extrem påfrestning, påskyndar åldrandet och ökar risken för hudsjukdomar. Här guidar jag dig därför genom några av mina solskyddsfavoriter.

La Roche-Posay Anthelios XL Ultra Light Fluid SPF 50+

Om du som jag har känslig hud eller har lätt för att få solfläckar, är det ett högt solskydd som gäller (SPF 50+) då det skyddar dig mot både UVA- och UVB-strålar. Mitt absoluta favoritskydd kommer från La Roche-Posay och är både alkohol- och parfymfritt. La Roche-Posay Anthelios XL Ultra Light Fluid SPF 50+ passar även de med aknebenägen hud eftersom den inte täpper igen porerna. Till sommaren ”grundar” jag alltid med denna.

Estée Lauder DayWear Anti-Oxidant Beauty Benefit Creme SPF35

Du som är sugen på att lämna foundation och pudret till vintern och vill satsa på en lättare look, finns det massor av härliga BB Creams som ger dig en ”osminkad finish”. Estée Lauder är ett av mina favoritmärken, så jag vill passa på att lyfta deras Estée Lauder DayWear Anti-Oxidant Beauty Benefit Creme SPF35. Här kompromissas det inte med något; du får en lätt färg som jämnar ut hudtonen, men också bra återfuktning och en ingredienslista som skyddar mot yttre påfrestningar. Plus ett brett UV-skydd med SPF 35 såklart.

Skin79 Jamsu Cushion Face Powder SPF50+ PA+++ #21 – Mint

När man tittar på solskydd är det lätt att man blickar mot K‐Beauty-hållet, eftersom just Korea är så duktiga på att skydda sig mot solen och få in SPF-skydd i den dagliga rutinen. De står bakom massor av superbra cushion covers, som kortfattat är som en BB Cream fast i puderformat. Cushion covers är ett smart sätt att fylla på med SPF under dagen och supersmidigt att bära runt i väskan. Jag är faktiskt helt besatt av cushion covers just för att de är så enkla att jobba med och ger en jämn ”osminkad look”. Spana in Skin79 Jamsu Cushion Face Powder SPF50+ PA+++ #21 – Mint som har allt man kan önska sig.

Nuxe SPF 50 Melting Spray for Face and Body

På senare år har det poppat upp en del SPF-mists som du kan applicera superenkelt även på ett sminkat ansikte. Perfekt när man ska ut på lunchen och inte vill förstöra sin makeup eller kladda runt med en creme. Nuxe SPF 50 Melting Spray for Face and Body  ger ett högt skydd med SPF 50 och kan användas både på ansikte och kropp. Den är även svett- och vattenresistent vilket är perfekt på riktigt varma dagar!

Mina tips ovan är för att få till en bra SPF‐rutin i vardagen. Om du jobbar med aktiva cremer i resten av din hudvårdsrutin, som syra och retinol, är det superviktigt att skydda huden mot solen eftersom aktiva ingredienser ofta tunnar ut huden och gör den mer mottaglig för solskador. Till stranden är det hatt och skugga som gäller för mig och trots det får jag färg ändå.

Om du lider av pigmenteringar kan det vara värt att titta ordentligt på ingredienserna och försöka att utesluta alkohol och parfym, som är två ingredienser som kan trigga just pigmentering. Och om du vill bli sådär superduperbrun, ja då kan du ju faktiskt fuska dig till en härlig bränna med lite brun‐utan‐sol. Lika lustfyllt som resten av din hudvårdsrutin kan vara, kan faktiskt också solskydd vara. Det gäller bara att hitta ett gäng favoriter.

Lycka till!

Du hittar hela sortimentet av solskydd på lookfantastic här.Gästbloggare Katja

Gästbloggare Katja

Skribent

Mitt hudvårdsintresse sträcker sig ner i tonåren och bottnar i en problemhud. I bagaget har jag rosacea, acne, seborré och nu melasma. Längs resan har jag lärt mig att en bra rutin verkligen kan göra skillnad. Idag är mitt hudvårdsintresse mer lustfyllt, även om jag fortfarande grottar ner mig i olika ingredienser och deras egenskaper. På mitt insta-konto @saturdayshelfie vill jag inspirera fler att lära känna sin hud och utifrån den välja produkter. Samt att ha kul, för hudvård kan verkligen vara superroligt.