Hoppa till huvudinnehåll
Tips & Råd

Vad är salicylsyra och varför är det bra mot blemmor?

Vad är salicylsyra och varför är det bra mot blemmor?
Victoria
Beauty Editor3 år sedan
View Victoria's profile

När det gäller att hantera problembenägen och aknedrabbad hy, är hudläkare och hudvårdsexperter eniga om att salicylsyra är den viktigaste ingrediensen du behöver i din hudvårdsrutin.

Salicylsyra är allmänt känt som en av de bästa aknebekämpande ingredienserna och verkar för att reducera utseendet av akneutbrott, samt förbättrar hudtonens klarhet samtidigt som det lugnar huden. Ett genuint måste för de som lider av problemhy.

Vad är salicylsyra?

Salicylsyra är en betahydroxisyra (BHA) som arbetar för att exfoliera huden under ytan för en djupare och effektivare rengöring. Enkelt sagt, salicylsyra exfolierar insidan på porernas väggar genom att penetrera djupt in i porerna. Även om exfoliering av hudytan tillfälligt kan reducera förekomsten av problemhy, hjälper den djupa exfolieringen som salicylsyra åstadkommer till att främja långvarigt klar hy.

AHA-syror (alfahydroxisyror) är vattenlösliga precis som glykolsyra och mjölksyra och exfolierar hudytan. BHA-syror däremot är oljelösliga, vilket innebär att de kan penetrera djupt under hudytan samt lösa upp och rengöra igentäppta porer.

Salicylsyra reducerar även sebumsekretionen för att förbättra hudens klarhet. Genom att motverka sebum och ta bort döda hudceller, fungerar syran för att förbättra utseendet på din hy. Till skillnad från många andra aknebekämpande ingredienser irriterar salicylsyra inte huden utan lugnar istället inflammerad akne. Syra har också viss effekt mot cystisk akne på grund av dess antibakteriella egenskaper, vilket gör den till en perfekt ingrediens för problemhy.

För extremt känsliga hudtyper är det lämpligt att gradvis bygga upp salicylsyraanvändningen. Genom att använda en liten mängd i början och sedan öka användningen med tiden, kommer din hy att bygga upp en tolerans mot syran vilket möjliggör den transformativa effekten utan irritation.

Vilka produkter innehåller salicylsyra?

Salicylsyra är en viktig ingrediens i många aknebekämpande produkter. Den finns i rengöringar, exfoliatorer och riktade behandlingar, och kan enkelt införlivas i din rutin. Din hudtyp avgör sättet du bör applicera salicylsyra på din hy.

För de som lider av akne och får blemmor och utbrott över hela huden, är behandlingar och produkter avsedda att appliceras över hela ansiktet idealiska. First Aid Beauty Skin Rescue Blemish Patrol Pads är perfekta för de som vill reducera utseendet av akne över hela huden. Kombinationen av BHA och Tea Tree-olja arbetar för att exfoliera och rengöra huden utan att orsaka irritation, samt lämnar huden med en lindrad känsla.

 • First Aid Beauty Skin Rescue Blemish Patrol Pads (60 tussar) (Värt £26,00)

  First Aid Beauty Skin Rescue Blemish Patrol Pads (60 tussar) (Värt £26,00)

  288 kr

Om du har relativt klar hy men vill motverka blemmor och akneutbrott när de framträder, är riktade behandlingar som innehåller salicylsyra det bästa alternativet. Snarare än att använda aknebekämpande produkter över hela din hy för en eller två blemmor, är det bättre att applicera en kraftfull behandling direkt på problemområdet.

Origins Super Spot Remover Blemish Treatment Gel hjälper till att reducera utseendet av akneutbrott genom att påskynda hudens läkningsprocess och korrigerar pigmentering efter akne. Eve Lom Dynaspot Spot Treatment är en akutbehandling mot finnar och är en effektiv creme som snabbt tar bort finnarna utan att torka ut huden. bareMinerals Blemish Remedy Acne Treatment Gelee Cleanser är en innovativ, oljfri ansiktsrengöring som motverkar akne.

 • Eve Lom Dynaspot Spot Treatment (10 ml)

  Eve Lom Dynaspot Spot Treatment (10 ml)

  212 kr
 • bareMinerals Blemish Remedy Acne Treatment Gelee Cleanser 120 g

  bareMinerals Blemish Remedy Acne Treatment Gelee Cleanser 120 g

  240 kr
Victoria
Beauty Editor
View Victoria's profile
Efter flera år i skönhetsbranschen har jag mer produkter än jag hinner använda, men man kan alltid hitta fler guldkorn! En bra hudvårdsrutin är A och O för mig och jag skulle aldrig sova med makeupen på efter en utekväll, hur trött jag än är. Makeupfavoriterna är snygga highlighters, bryn- och läpprodukter, plus hårprodukter och allting som doftar gott! Jag är en riktig sucker för godis- och fruktdofter på allt och köper ofta produkter med näsan framför förnuftet.
lfint